Historie |  Ooievaarsstations |  De eerste ooievaars | STORK  | History 


Historie - De herkomst van de eerste ooievaars van het ooievaarsproject

De meeste Nederlandse ooievaars gaan op trek. Tegenwoordig volgen ze de westelijke route, die via Frankrijk en Spanje naar Gibraltar loopt. Daar maken veel ooievaars de oversteek naar West-Afrika.
In het verleden werd ook de Oost-Europese route, via de Bosporus gevolgd en sommige ooievaars trokken zelfs via Italië.

Soms wordt verondersteld, dat de ooievaars tegenwoordig via Gibraltar trekken, omdat het ooievaarsproject gestart zou zijn met West-Europese ooievaars. Dit is echter niet het geval.
Het ooievaarsproject is in de jaren 1969, 1970 en 1971 gestart met 47 ooievaars.

Deze ooievaars waren afkomstig uit:
        Joegoslavië (via dierenhandel in Duitsland): 22
        Pakistan (inbeslagname): 8
        Algerije: 3
        Rusland:3
        Spanje: 2
        Hongarije: 2
        Duitsland: 1
        Zwitserland: 1
        Herkomst onbekend: 5

Deze ooievaars hebben de basis gelegd voor de huidige vrijvliegende Nederlandse populatie. Na 1971 zijn er geen ooievaars meer aangekocht of verkregen uit het buitenland. Hoogstens een enkele keer is nog een ooievaar via inbeslagname toegevoegd aan de populatie. Tegenwoordig is er een natuurlijke vermenging met ooievaars uit landen als Duitsland en België en soms ook uit Frankrijk. Dit gaat overigens niet om grote aantallen. De basispopulatie komt dus voor verreweg het grootste deel uit Oost-Europa. Hierin ligt dus geen verklaring voor het feit dat onze ooievaars nu via de westelijke route trekken. Wat is er dan wel aan de hand?

Lees verder bij TREKROUTES