zwarte ooievaar  |  zwarte ooievaar T188  |  meldingen


Zwarte Ooievaar T188

Zwart met een oranje randje: Een opvallende melding van een zwarte ooievaar

 

Dat in Nederland een zwarte ooievaar wordt gezien, is op zichzelf niet bijzonder. In de trektijd komt het geregeld voor, dat vooral jonge zwarte ooievaars via Nederland trekken. Als een geringde zwarte ooievaar wordt gezien, dan wordt het interessanter. Waar komt hij vandaan en is er meer bekend over de levensloop van het dier?

Geringd in Duitsland

Bij het Vogeltrekstation kwam in september 2010 een vraag binnen over een geringde zwarte ooievaar, die was gezien op de Soerensche Hei. Er zat ook een foto bij. Het was niet helemaal duidelijk wat er op de ring stond en daarom schakelde het Vogeltrekstation onze hulp in. Op de witte ring was T188 te lezen. Navraag door ons in België leidde naar de Duitse ringer Carsten Rohde. Hij houdt zich in Duitsland bezig met zwarte ooievaars. Carsten vertelde ons dat T188 op 22 juni 2010 is geringd in het Spreewald, een bosgebied langs de oevers van de Spree, ten zuidoosten van Berlijn. Op hetzelfde nest zat een tweede jong, geringd met T187. Beide jongen hebben ook een smalle aluminium ring. Carsten illustreerde het geheel met een mooie foto van de twee jongen op het nest.

Zwarte ooievaars T187 en T188 op hun ouderlijk nest

Trekroutes

Voor Carsten was de Nederlandse melding van T188 erg interessant. Het andere jong, T187, was namelijk ook gemeld. Op 11 augustus is deze gezien in de buurt van Dresden. Volgen de twee jongen uit hetzelfde nest verschillende trekroutes? Een interessante vraag voor onze Duitse collega's.

Soerensche Hei

De foto van T188 bracht ons in contact met de melder en fotograaf, Prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Hij had de zwarte ooievaar op 19 augustus 2010 gezien en gefotografeerd en realiseerde zich dat dit toch wel bijzonder was. De heer Van Vollenhoven vertelde ons dat hij door de autoruit heen fotografeerde om de ooievaar niet op te schrikken. Het dier bleek niet zo schuw te zijn, al hield hij de fotograaf goed in de gaten. Toen de ooievaar niet direct opvloog, heeft de heer Van Vollenhoven ook van buiten de auto enkele foto's kunnen maken. Eén ervan ziet u hieronder. Met een paar flinke vleugelslagen kiest T188 het luchtruim.
De heer Van Vollenhoven heeft de volgende toelichting bij zijn foto's geschreven:


Ziehier de beide foto's van mijn zwarte ooievaar. Inderdaad met de 500 mm genomen.
Hier bevond ik mij buiten de auto.
Altijd ben ik met mijn 500 mm objectief
op stap en met mijn
180 mm macro lens.
Nog nooit heb ik eerder een
zwarte ooievaar in mijn leven
en op Het Loo gezien. Gelet op
zijn ruststand was de vogel zeer vermoeid.
De foto is genomen op de
Soerensche Hei nabij Hotel
de Echoput en het Aardhuis.
Beiden bevinden zich op de
provinciale weg tussen
Apeldoorn en Nieuw Millingen.

Met een hartelijke groet,
Prof. mr. Pieter van Vollenhoven





Zwarte ooievaar T188 in rust

 

Copyrights

De melding en foto van T188 hebben geleid tot een erg plezierig persoonlijk contact met de heer Van Vollenhoven. We zijn blij dat we zijn foto's en de toelichting mogen publiceren op de website van STORK. We willen u er wel op wijzen dat de copyrights bij de heer Van Vollenhoven liggen en dat u de foto's niet zonder zijn toestemming mag overnemen en publiceren. Ook op de foto van Carsten Rohde zijn copyrights van toepassing.

Zwarte ooievaar T188 vliegt op

 

Met dank ...